Månad: november 2012 (Sida 1 av 8)

Mitt juliga kök

Detta lämnar vi nu för att som vanligt åka till Lilla Gula Huset över helgen.

Som synes är det väldigt enkelt att hänga upp julgardiner hos mig… vita gardinen blir julig med en grangirlang och två feer. När julen är slut – bort med girlangen och feerna. Klart!!!

Bilderna ovan ljuger faktiskt lite. Fatet med doftljus och snöglob är borta och numera ersatt av adventsljuset – som jag visar senare. Och så har jag inte polkanaglar idag… haha.. dom är silverfärgade. Men i eftermiddag ska jag förstaadventa till  även dom.

 

Julkalender, förskola: Tjuvstart

Vi tjuvstartar julkalendern på mitt jobb redan idag.

Varje vardag fram till jul kommer barnen ha fått en bild och en text i en brevlåda ute på förskolegården. På fredagarna är det adventsversen, som vi ökar på med en vers för varje fredag och sedan tänder ett ljus i staken utomhus. De övriga dagarna kommer texten vara en saga, en saga som egentligen är en sång dom känner igen och redan kan. Tanken är att dom genom att höra texten jag skrivit samt ser bilden jag ritat ska koppla dessa till en sång som vi sedan gemensamt sjunger. Men idag är det fredag och då är det ”bara” adventsversen” i postslådan

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas att fira få advent

 

Fyra paket i väntan på tomten

Busungen får ingen 24-dagars paketkalender i år. Det är faktiskt flera år sen han hade någon sån. Men han får en adventskalender. Fyra paket – fyra söndagar. Och i dom har jag valt att stoppa saker jag vet (eller tror) att han vill ha, men som är för ”obetydliga” för att ge på julafton då dom försvinner i mängden (ja inte i mängden från oss då – vi köper inte så många. Hellre bra men behövligt/koststamt/bra kvalité än en massa skrot bara för att paketen ska bli många) men det är ju fler än vi som kommer med klappar den 24:e.

Sen tycker jag ju sånt här är så fruktansvärt skoj så bara därför kan jag göra det…

Dom är märkta med såna där hjärtan som är tänkta att hänga runt adventsljusen och ligger nu väntar på att bli öppnade – rätt söndag.

Och dom får inte ligga under stora granen (den som ännu står i trapphuset och dricker horribla mängder vatten – 5 liter på ett dygn!!!!!)  Dom fick istället sin plats under lilla plastgranen
– Granen maken köpte när han var 15 år för att dom slutat med julgran hemma hos honom.
– Granen som vi haft i vår hall sedan vi flyttade ihop 1991.
– Granen som har gamla tomtar från före vi fanns och nygjort pyssel som busungen fixat till.
– Granen som är full i smällkarameller bara för att dölja plaststammen.
– Granen som inte är vacker men som bara måste fram varje jul. Och den blir liksom rörigare och rörigare för varje jul. Men det gillar jag… i den här passar allt. Och under den ligger paketen perfekt!

 

Och nu känns det som att det verkligen ÄR första advent på söndag. Och på lördag får vi börja öppna luckor och se TV-kalendern och höra på radio. Weee….

Ni kommer väl i håg att byta?

Jag byter batterier i brandvarnarna hemma (två stycken) och i Lilla Gula Huset (två till) inför varje första advent. Och i år bytte vi även själva brandvarnarna här hemma. Det är två trotjänare som ligger på bilden ovan. Dom är nämligen tio år gamla just precis nu  – så det var liksom dags. Dessutom slängde jag upp en tredje i busungens rum när jag ändå höll på.

Så vi är rätt brandvarnartäta. Tre brandvarnare i en trerumslägenhet. En i hallen, en i vårt sovrum och en i busungens rum. Bara köket, vardagsrummet och duschen som saknar. Och lilla tvättstugan… haha… Men vårt sovrum ligger lite på sidan om och busungen har oftast dörren nästan stängd nattetid. Så jag anser att vi behöver så många. Och hellre för många än för få.

Det blir bara lite dyrt när batterierna ska bytas. För dom är ju faktiskt rätt dyra dom där fyrkantiga som passar i brandvarnare. Men det får det vara värt.

 

Monstergranen är här

I kväll – mitt under middagen – ringde Björn. Ja, han heter så han jag köper granen av varje jul. Och han vet att jag vill ha den tidigt. Så precis när han fått dom ringde han. Och tre minuter senare stod han utanför porten. Garanterat den första han levererat denna jul.

Men jösses vilken monstergran jag fick. Tung så fördjälvligt. Jag orkade inte bära upp den själv – och det brukar jag. Inte ens tillsammans med bus gick det. Maken fick slita sig från middagen och komma kånka.

Sen kom nästa problem. Trots att jag köpt en 7,5 kg tung fot som rymmer 10 liter vatten (innan granen är i då) och som ”sväljer” rätt grova granar så gick den inte i. Jag var misstänksam på det och tog den överblivna biten från när jag gjorde ny snittyta och mätte. Nope, Nix, Nepp – helt omöjligt.  Så det var bara börja ”vässa” stammen.

Och yxan befann sig i Lilla Gula Huset. (ja befinner sig då!!!)  Alltså fick vässande ske med fogsvansen. PUH – det var  jobbigt. Sen insåg vi också att nedersta grenraden måste bort – annars når inte granen ned i botten på foten och det är liksom en förutsättning om man ska ha nytta av att foten rymmer tio liter vatten. Alltså blev det mera såga.

Jag var så svettig när vi ”vässt” granen i form att komma i foten. Det vill säga: Jag HOPPAS den kommer i foten. Vi har bara testat ”liggande”. Och sen behövde trapphuset städas!

Nu står den och sörplar vatten där ute i trappen ett dygn. Och i morgon blir det klä. Tror jag… För på fredag drar vi till lilla gula huset… Så kanske vi låter den stå till söndag… vi får se. Men  sen måste jag slå in alla julklappar som ligger och dräller lite här och var. In under granen med dom – bums.

« Äldre inlägg

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑