När jag gör sushi gör jag såhär:
Riset:
Egentligen ska det vara shushiris. Men jag tycker inte att det blir sämre med jasmineris. Bara billigare! 🙂 Jag har självklart testat, men jag tycker det blir lika bra med jasmineris. Glöm inte skölja ordentlig innan kokning,
Till 8 dl färdigkokt ris gör jag följande lag
5 msk risvinäger
2 msk socker
2 tsk salt
Smäl samman på låg värme. Rör ned i ljummet ris.
Som fyllning anväder jag tex.
Lax (rå, men fryst och tinad)
Räkor
Crabsticks
avocado mosat med vitlök
morot skivad med potatisskalare
gurka
inlagd ingefära
soltorkade tomater (strimlade)
grillad paprika
och självklart wasabi.
Men här är det bara fantasin som sätter gränser
Jag blandar lite hur som helst.
En rulle med avocado lax och morot
En annan med crabsticks och gurka
En tredje med grillad paprika, räkor och lax
osv
Ibland gör jag ”aviga” rullar (som på bilden idag) där jag har riset yttest och rullar i rostade sesamfrön.
Wasabi på alla!
Brukar även göra ”bollar” med en laxbit på (se bilden) med bara ris och lax och massor av Wasabi under laxen!
När jag rullar använder jag bakplåtsark. Går jättebra att rulla tight i och sen tvinnar man ihop rullen till det är dags att skiva upp. Perfekt, för då kan man göra rullarna lite i förväg.
Några snittar brukar jag dekorera med rom och hackad lök.
Serverar allt till extra wasabi och soya, samt inlagd ingefära.
Varför fick jag inte se någon frestobild? :O
Jag brukar använda grötris, ser ut och smakar som sushiris men kostar en fjärdedel så mycket 🙂