Visst blev den tjusig – blåbärsmarängtårtan.
God blev den också. Inte så söt, snarare lite syrlig. Det är ju massa socker i marängsmeten så jag sockrade inte blåbären och grädden fick bara precis en liten udd vanlijsocker i sig. Mmmmmm. Det finns kvar till idag också.
Receptet kommer ur Elle Mat och Vin nr 4 2011
6 äggvitor
3 dl strösocker
1½ dl hasselnötskärnor
50g marsanpulver
4 dl grädde
5 dl blåbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa tills marängsmeten är blank och fin. Hacka nötterna (jag körde med färdighackade, men hade dock bara halva mängden hemma).
Blanda ned hälften av de hackade nötterna i smeten tillsammans med marsanpulvret.
Bred ut smeten på en bakpersklädd plåt och strö över resten av nötterna (jag tog här flagad mandel eftersom jag hade för lite hasselnötter).
Grädda i 20 minuter.
Ta ut marängen och låt svalna.
Vänd upp på papper.
Vispa grädde och bred på nästan allt på botten.
Strö över nästan alla blåbär över grädden.
Rulla ihop från långsidan och lägg på ett fat med skarven nedåt.
Bred på resten av grädden och dekorera med blåbären. (Jag satte även lila strössel och ”silverkulor”)
Vill man ha tårtan sötare sockrar man blåbären och sätter socker i grädden.
Det är synd och skam att det ska vara så lååångt till dig,
och till den tårtan!
Blir vansinnigt sugen 😉
Min mamma brukar emellanåt göra något liknande,
men ärligt talat, kanske inte lika fin som din.
Det är Snusmumrikens favorittårta 🙂
Önskar dig den allra bästa dagen
(vad annat kan det bli med rester av denna godsak…)
Kram 😉
Nämen, hur kunde du få den så lång och rulltårtelik? Snurrar du den? Har du fyllning även i mitten? Vi kör vanligt och bakar två bottnar som vi har grädde och bär i mitten. Den där såg ju mer än måttligt lyxig ut.
Å, vad god den såg ut!!
Kanman få receptet?? 🙂
Nä… vi köpte två macaronger att dela på idag…De var alldeles för marängsöta.