25g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl
Grönsaker till kransen. Jag hade cocktailtomater i olika färger, rädisor, röd lök, knipplök, oliver, röd paprika, gräslök, basilika, oregano, timjan, rosmarin.
Lös upp jästen med vatten. Tillsätt olja, honung, salt och sist vetemjöl.
Blanda ihop till en deg.
Låt jäsa under duk 30 minuter.
Ta upp på bänk och knåda. Platta ut. Lägg över i smord långpanna och platta ut helt. Låt jäsa 30 minuter till, även nu under duk.
Sätt ugnen på 225 grader. Skär grönsaker och fundera ut mönstret.
Nagga hela brödet med knogarna. Lägg över mönstret. Jag la det helt klart, förutom blad och strån, på sidan om plåten så jag bara kunde flytta över kransen sen.
Ringla över olivolja. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Jag la ett bakplåtspapper över brödet efter ca 7 minuter för att tunna blad och strån inte skulle brännas. Sen plockade jag bort pappret och lät brödet få riktigt fin färg sista 3-4 minuterna.
Superfint. Och jättegott. (Frös mittendelen som var fri från grönsaker. Resten åt vi upp under midsommarhelgen).
Lämna ett svar