Maken fick en lång tårta den här gången. Gjorde en drömtårte-botten och fyllde med dumlekräm. Dumlekrämen har jag skrivit recept på tidigare – finns här – men annars så är det enkelt:
Värm 3 dl grädde tills den nästan kokar.
Lägg i 180g dumlekolor.
Rör tills det smält.
Sen ska det kylas. KALLT. Jag har den i frysen nån timme innan jag vispar.
För är den riktigt kall blir den tjock och tung när man vispar – som en smörkräm, nästan. Funkar fint att spritsa om man vill det. Men här bredde jag bara ut den på botten och rullade ihop. Och dekorerade med vanlig vispad grädde.
Mumsigt värre.
Stiligt!
Citromarängpaj
Svårighetsgrad: Medel
Tillagningstid: Över 60 min
Portioner: 8
Ingredienser
125 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Fyllning
rivet skal av 2 citroner
juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker
Maräng
3 äggvitor
2 dl strösocker
Gör så här
Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
Sätt ugnen på 225°C.
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter.
Åh ser fantastiskt gott ut. Duktig du är 🙂
Mmm, så gott! Den hade säkert strykande åtgång. 🙂