Åt en fantastisk fiskgryta med regnbåge, skreitorsk, räkor och musslor i lördags. Receptet vi använde var lite halvdant och det saknades både instruktioner och ingredienser. Dessutom var det ibland en gryta vi gjorde och ibland kallades det för soppa.

Det hela blev i alla fall gudomligt gott och för att slippa tänka så mycket nästa gång så kommer här vår variant av grytan.

Egen fond

Skalen från 500g räkor

2msk tomatpuré

½ kruka timjan

½ kruka persilja

Fänkålstjälkar från 1 fänkål

2 vitlöksklyftor

1½ liter vatten

Grytan:

500g skalade räkor

300g regnbågsfile

300g skreitorsk

500g (frysta) blåmusslor

300g potatis

300g morot

1 fänkål

½ purjolök

2 chili

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ kruka timjan

½ kruka persilja

1 kruka gräslök

0,5 g saffran

1½ dl vitt vin

3 dl grädde

Smör

Olivolja

2 msk tomatpuré

Salt

Svartpeppar

Ca 7-8 dl egen kokad fond

Aioli

Fiskfond på flaska eller fiskbuljong

Gör så här:

Skala räkor. Ställ räkorna i kylen och blanda skalen med 2 msk tomatpuré, massa timjan, stjälkarna från en fänkål, två delade vitlökar samt persilja.

Rosta i ugnen på 225 grader tills det är lite svart. Ca 20 minuter. Rör om nån gång under tiden.

Koka upp 1,5 liter vatten och häll över de rostade räkorna i grytan. Koka och låt reducera till hälften, ca 30 minuter. Sila.

Tärna potatis och morot. Hacka fänkål, chili, purjolök och gul och vit lök.

Fräs i smör och olivolja i en stor järngryta. Tillsätt 2 msk tomatpuré. Fräs en halv minut till. Tillsätt saffran, vitt vin och grädde. Låt koka upp. Häll på lämplig mängd av den egna lagen, ca 7 dl. Låt puttra en stund, till grönsakerna är lagom klara. Smaka av med fiskbuljong eller fiskfond.

Salta och peppra regnbåge och skreitorsk. Tärna. Lägg ned fisken och frysta blåmusslor i grytan. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Rör i nästan alla skalade räkor samt massa repad timjan, hackad gräslök och hackad persilja.

Servera i djup tallrik med en klick aioli. Dekorera med ytterligare några räkor samt en timjankvist.

Glöm inte ett gott bröd!