Åt en fantastisk fiskgryta med regnbåge, skreitorsk, räkor och musslor i lördags. Receptet vi använde var lite halvdant och det saknades både instruktioner och ingredienser. Dessutom var det ibland en gryta vi gjorde och ibland kallades det för soppa.
Det hela blev i alla fall gudomligt gott och för att slippa tänka så mycket nästa gång så kommer här vår variant av grytan.
Egen fond
Skalen från 500g räkor
2msk tomatpuré
½ kruka timjan
½ kruka persilja
Fänkålstjälkar från 1 fänkål
2 vitlöksklyftor
1½ liter vatten
Grytan:
500g skalade räkor
300g regnbågsfile
300g skreitorsk
500g (frysta) blåmusslor
300g potatis
300g morot
1 fänkål
½ purjolök
2 chili
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
½ kruka persilja
1 kruka gräslök
0,5 g saffran
1½ dl vitt vin
3 dl grädde
Smör
Olivolja
2 msk tomatpuré
Salt
Svartpeppar
Ca 7-8 dl egen kokad fond
Aioli
Fiskfond på flaska eller fiskbuljong
Gör så här:
Skala räkor. Ställ räkorna i kylen och blanda skalen med 2 msk tomatpuré, massa timjan, stjälkarna från en fänkål, två delade vitlökar samt persilja.
Rosta i ugnen på 225 grader tills det är lite svart. Ca 20 minuter. Rör om nån gång under tiden.
Koka upp 1,5 liter vatten och häll över de rostade räkorna i grytan. Koka och låt reducera till hälften, ca 30 minuter. Sila.
Tärna potatis och morot. Hacka fänkål, chili, purjolök och gul och vit lök.
Fräs i smör och olivolja i en stor järngryta. Tillsätt 2 msk tomatpuré. Fräs en halv minut till. Tillsätt saffran, vitt vin och grädde. Låt koka upp. Häll på lämplig mängd av den egna lagen, ca 7 dl. Låt puttra en stund, till grönsakerna är lagom klara. Smaka av med fiskbuljong eller fiskfond.
Salta och peppra regnbåge och skreitorsk. Tärna. Lägg ned fisken och frysta blåmusslor i grytan. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Rör i nästan alla skalade räkor samt massa repad timjan, hackad gräslök och hackad persilja.
Servera i djup tallrik med en klick aioli. Dekorera med ytterligare några räkor samt en timjankvist.
Glöm inte ett gott bröd!
0 kommentarer
1 pingback