Pitabröd 8 st:
- 1/2 pkt torr jäst (till bröd) (drygt 2 tsk)
- 1 tsk socker
- 3 dl vatten
- 8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
Blanda jäst socker och 1 dl ljummet vatten. Låt vakna i 5-10 minuter.
Blanda mjöl och salt i en annan bunke. Gör en grop i mitten
Blanda olivolja i jästblandningen och häll i mjölgropen.
Mata in mjöl och knåda förhand till en deg. Späd med upp till 2 dl vatten allt eftersom.
Låt jäsa under plastfolie i 1 1/2 timme.
Baka ut till 8 pizzatunna bröd. Pensla med olja. Låt vila någon minut.
Nagga med gaffel.
Grädda 6 minuter i 200 grader. Pitabröden ska inte få färg.
Låt svalna.
Vid servering:
Pensla med olivolja. Grilla hastigt utan att bröden mörknar alt. Stek snabbt i stekpanna.
Gyroskött:
- 800-1200 g benfri fläskkarré
- 2 tsk salt
Kryddpasta
- 1,5 msk oregano
- 1msk paprikapulver
- 0,5 msk rökt paprikapulver
- 1,5 tsk malen spiskummin
- 1 msk senap
- 1,5 msk torkad ingefära
- 1/2 tsk chiliflakes
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 dl olivolja
Blanda allt till kryddpastan.
Skär karrén i 1,5 cm tjocka skivor. Gnid in kryddpastan och låt marinera i plastpåse. Typ halva dagen…
Torka av kryddpastan och salta.
Grilla karrén.
Strimla.
Ta ett pitabröd.
Fyll med karré, pommes, tomater och lök. Toppa med yoghurt och grillkrydda
Rulla ihop.
Njut!
Lämna ett svar