Nu har vi fyra fina burkar med god gurka. En till här hemma, en till Lilla Gula och två ligger i frysen (Ja den går frysa – det har hon som gett mig receptet lärt mig. )
Receptet här ovan är det hon gett mig. Jag halverade dock.
Och vad kkp betydde fick jag fråga. Att det var kaffekopp förstod jag, iof, men vad motsvarar det. Nu vet jag.
1,25 kg gurka
1 msk salt
4 msk ättika (inte ättiksprit)
dill (mycket – hade inga dillkronor)
1 msk senapsfrön
2,25 dl strösocker
1 flaska vichyvatten (antog att det gällde 33cl. Fick dock inte tag på det då jag tog Loka citron i stället).
Blandade lagen och väntade till sockret och saltet lösts upp. Sen hällde jag den över den skivade gurkan. Det täckte nästan… Men efter bara en stund hade gurkan vattnat ur så det gick att ösa över allt.
Gurkan stod svalt i ett dygn innan jag satte i burkar.
Och den blev verkligen jättegod.
Vad roligt och för mig ny ingrediens med vichyvattten – jag älskar att lägga in gurka, så gott och det jag lyckats bäst med var Västeråsgurkor som svärfar odlat fram. Mmmmm 🙂