Lammgryta med plommon och ingefära

lammgryta2 lammgryta1

 

I går åt vi en underbart god lammgryta. Receptet kommer egentligen från Icas Buffé-tidning, men vi gjorde inte riktigt som i receptet. Och eftersom jag vet att vi kommer vilja göra det här igen så skriver jag ned receptet här så jag hittar det smidigt nästa gång:

Ingredienser:

Drygt 1 kg grytbitar av lamm, med ben
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 morötter
En rejäl näve katrinplommon
2 msk finhackad ingefära
rejält med spiskummin
2 kanelstänger
2 lagerblad
vatten – så det täcker köttbitarna
1-2 dl rödvin
2 tärningar lammbuljong
i förpackning färska cocktailtomater
1 burk hela konserverade tomater
grovhackad persilja
olivolja
salt
svartpeppar

Fräs köttet runt om i lite olja. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
Stek klyftad lök, morotsslantar och hackad ingefära tillsammans med olja och spiskummin. Flytta över till grytan med köttet.
Tillsätt kanelstänger, lagerblad, hackade katrinplommon, vatten, vinskvätten, lammbuljongtärningarna och båda sorters tomaterna. Se till att vätskan täcker köttet.
Småkoka (bara nån bubbla här och där) under lock  i drygt 2½ timme.
Ta upp köttbitarna, skär i bitar och plocka bort benen. Lägg tillbaka i grytan.
Lyft bort locket och låt grytan försiktigt koka  ihop i ytterligare en knapp 1 timme.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt persilja (om det är torkad dito). Annars klipper man över färsk persilja precis vid servering.

Vi serverade detta med ungssteka potatishalvor, vitlöksfräst sparris samt sallad med gurka, paprika, tomat, purjolök, avocado och granatäpple.

 

lammgryta3

 

Note to myself: Bjud Cia och M på det här nästa gång dom kommer!

5 kommentarer

  1. Åsa

    Det såg himla smarrigt ut!
    Vår lammstek vart också god, och vi har middag i dag också =)

  2. Junitjej

    Vad det ser gott ut!

  3. Veronica Eriksson

    Det där såg ju riktigt gott ut! Bra recept! 🙂 Kram!

  4. Pernilla

    Du är duktig du! Som du vet sen förut är jag urusel på lamm
    /P

  5. Åsa L

    Det receptet ska jag nog spara – jag misslyckade med det lammrecept jag provade på för några år sedan så jag har inte vågat igen.

    Svar: Inte kul.. annars tycker jag lamm är svårt att misslyckas med… gryta eller grillat. och vitlök. Sen är det bara leka lite…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑