Saltlakritskola med havssalt

Någon som tänker göra julgodis i helgen????
saltkola1
Kola med smak av Turkisk Peppar… Kan det bli mycket godare?
Nope – trodde vi – och gjorde dessa förra julen. Och jösses så goda. Mums. Alltså fick det bli repris i år. Receptet är från nätet nånstans, möjligen från Tomtens Dotter??? 
Du behöver:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse Turkisk Peppar
2,5 tsk smör
200 gram mörk choklad
havssalt
Gör så här:
  • Klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper
  • Krossa karamellerna i en mortel. Det är ganska svårt/hårt. Ta några i taget så slipper du så mycket Turkisk Peppar kross på bordet/golvet!!!
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp under omrörning. Låt det sedan koka kraftigt –  utan lock  – och utan att röra om tills temperaturen är ca 117 – 120 grader. Rör om lite när kolan har sjunkit ihop. Jag har inte någon termometer – vi kör på kulprovet istället. 🙂
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen och låt kolan stelna. Det tar ganska länge om den inte ställs sval. Så var inte för snabb med att försöka skära. Det blir bara kladdig kniv och fula kolor!
  • Smält choklad
  • Klipp eller skär kolan i bitar. Doppa varje bit i choklad och lägg på galler eller på ett bakplåtspapper. Här snackar vi kladdgöra. Men väl värt kladdet.
  • Strö lite havssalt på toppen av varje bit innan chokladen har stelnat.

saltkola2

Det här är sjukt gott – om man gillar saltlakrits, vill säga.

4 kommentarer

  1. Therese - Sockenvägens Söta

    Det blev jag sugen att testa, vi har pysslat i dag, kakor ska nog baks i morgon, men lite polkabräck och detta skulle vi ju kunna sno ihop ikväll… får se! KRAM

  2. Pernilla

    Ingen som gillar lakrits här, utom jag.
    Vi hade planerat att göra knäck i kväll. Men orkade inte. Får se vad det blir i morgon. Ska på Kulturskolekonsert också. Musikskolans julframträdande. Fjortonåringen spelar och sjunger där.
    /P

  3. ::Ulle::

    De där är farligt goda!! :mrgreen:

  4. Hanna

    Saltlakrits gillar jag, men helst inte turkisk peppar. Lät läskigt först, men efter att ha läst hela receptet låter det rätt gott.

    Svar: Det ÄR gott. FARLIGT gott…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑